Борис Акунин - "Любовник на смъртта"

Сенка е непредсказуем. Той е още дързък и неразгадаем. Податлив на чувства. Ей, голям актьор е тоя Сенка. Любовчия от класа. Скрита лимонка. Още юноша бледен. Играе си със Смъртта! Прибързан, бърз, ловък, хитър, страхлив, жалостив, лош, добър, пресметлив, съобразителен, нахален и нетактичен... колко още да продължавам? Ще питате сега кой е тоя Сенка, нали? Трайте де, ще си кажа всичко.
Сеня Скорик е главният герой на нашата история. Борис Акунин ни разкрива една немалка част от неговия живот, която е най-вече бурна и наситена с драматични събития.
Сирачето Сенка е отгледано от вуйчо си, с когото не се разбират и решава да офейка (или избяга, по културному). Попада в престъпна банда, ама там действат на дребно. Скориковите разбирания за пробив в живота не могат се ограничат до толкова ниско.
Следваща крачка - участие в по-голяма престъпна банда. Но дали тази луда глава с апашка нагласа всъщност е за там? Започват жестоки престъпления, появяват се фатални жени, опасни бандюги, а на сцената изскача и един елегантен господин с посивели слепоочия, придружен от верния си камердинер.
Десетата книга за приключенията на Ераст Фандорин вече е изядена с парцалите, а моята роля в случая е да ви разкрия, че е страхотна - това първо. Любима поредица с любим главен персонаж, към която Борис Акунин се отнася с огромна любов и винаги гледа да ни поднесе сюжета по нов и оригинален начин - това второ. А руската интелигентност, японската мъдрост и детската находчивост и енергичност са равни на голяма сила - това трето.
Ако "Любовница на смъртта" бе красив роман, величаещ възвишените чувства, то "Любовник на Смъртта" е точно обратното - на преден план имаме западнали квартали, окаяни и прогнили душици, алчни и озлобени, готови буквално на всичко за материално благосъстояние. Нищо не е спестено - мизерията и грозотата ни покриват като с похлупак. Алкохолици, наркомани, съмнителни ченгета, престъпни групировки, убийци, проститутки - средата е изключително неблагоприятна, че да си живурка човек спокойно. А като се замислим то бившият статски съветник е в Москва не заради няколкото брутални убийства, а поради своя си, съвсем друга работа. Но как да бъдат подминати престъпления от подобен род?
Авторът, в типичен свой стил, ни разказва историята забавно. Готини смешки, случки погледнати от веселата им страна, предизвикващи смях каламбури. И човек си чете преспокойно, докато съвсем ненадейно започват размисли за важни аспекти от живота. Примерно за развитието на младия човек и колко му влияе средата, в която расте. После пак продължаваме с духовитости в шеговит тон, докато, като гръм от ясно небе, не се случи нещо фатално и сякаш нямащо място тук - например зверска касапница. И макар да има опити творбата да ни говори на езика на цветята, всъщност тя по-скоро го прави на езика на Смъртта.
Борис Акунин неотлъчно върви по петите на Сенка-кун. Дето се вика с него е и в леглото и в тоалетната. Но той не просто отразява събитията около своя прекрасно изграден персонаж, а ги обяснява с една топлота и съпричастност. Така например когато стане беля, а Скорик е невинен, авторът скача със свои думи в негова защита. Когато пък гафа е налице и Сеня действително се е издънил, Акунин го порицава, като го прави напълно незлобливо, разбира се.
Точно така - в този роман Сенка Скорик е звездата на шоуто. Неговата непринуденост и всички черти на характера, описани по-горе, го превръщат в повече от интересен за наблюдение персонаж. Ераст Фандорин се усеща като образ превъртял отдавна играта - обожавам този герой. Маса има стабилно участие, което допълнително ме зарадва. Чудите се дали има и други колоритни образи? Ами ще се натъкнете на Княз, Вампир, Цайс, Бухал, както и на Смъртта. Как ви звучи? За мен е като хитова песен.
Загадката в книгата не е от най-величавите. Той и инженер Ераст Петрович Неймлес сам си го казва. Но Борис Акунин впряга всички сили да ни предостави качествено произведение със силна история и наистина перфектен финал. Такъв, след който ще ви се иска да има още, или пък нещата да се бяха развили малко по другояче. Но така е и в живота - често след твърде много смях иде ред и на мъничко тъга.
Стиска ли ви да се спуснете из мрачните московски подземия? Имате ли куража да се опълчите на няколко големи руски банди? Готови ли сте да се натъкнете на безобразия от всякакъв род, търсейки богатството? Спокойно - Ераст Фандорин ще бъде неотлъчно до вас. Само се нагласете, че тук се действа не как да е, а КАТИЛСКАТА!
Лична оценка: 8.5/10

Коментари