Willow Creek (2013)

Мястото, където са сбрани на куп най-върлите почитатели на Голямата стъпка, си има име - Уилоу Крийк. Всъщност това е малко градче, където битуват какви ли не митове и легенди, свързани с Бигфут. От разкази на хора, видели митичното същество, до нелепи истории, граничещи с невъзможния абсурд. Факт е обаче, че Голямата стъпка се е превърнала в нещо като талисман на градчето - накъдето и да се обърнете в околията, все ще видите нещо свързано с дзвера.

Кели и Джим са влюбена двойка, отправила се на пътешествие с автомобила си. Двамата са добре екипирани и за преход из пресечен район, понеже са тръгнали към най-затънтените кътчета на Уилоу Крийк, за да открият Голямата стъпка! Носят си и камера, че да могат да документират уникалното събитие.

На какво ли ще се натъкнат из неизследваните гори на града? И дали в легендите има дори капка истина? Ще получите отговорите ако съпроводите двамата ентусиасти и станете част от приключението им.

Филмът ме изненада много приятно. Доста си падам по подобен род заглавия, които са представители на found footage поджанра. А и "Willow Creek" си е хорър, представен също донякъде като документалка, което също намирам за правилен подход.

Кели и Джим реално попадат в Уилоу Крийк и започват да интервюират по-колоритните персонажи. Ще видите историите на селския кретеноид, градския пияница и селската парясница (не го приемайте буквално), от които няма да ви стане особено ясно дали въпросните са виждали съществото или си разказват халюцинациите. Най-важната стъпка е нашата двойка сама да пристъпи из горичката и да изследва, за което също идва ред.

Един от най-добрите моменти в продукцията бе противопоставянето между Джим и Кели по въпроса за Бигфут. Мъжът счита, че съществото е реално, а приятелката му въобще не вярва в съществуването на подобна форма на живот. Двамата на няколко пъти влизат в спор, който е типичен за представителите на рационалисти и конспиратори. Липсваха ми само лютите скандали, но да кажем, че двамата са прекалено влюбени и уважават мнението на партньора си.

Актьорската игра е супер естествена. Всичко се получава точно както си трябва и тук няма да видите фалшиви или нелогични за която и да било ситуация реакции.

Филмът успява доста сполучливо да произведе напрежение. Страшните ситуации не са много, но са сред изключително качествените за жанра. Да, филмът определено е една идея по-обран от повечето found footage шитни, които залагат на прекалено много действие, за сметка на стагнат и консистентен сюжет. Пък и на едно място доста се стреснах... Така, здраво си подскочих. Но не разправяйте на всички.

Лична оценка: 6.4/10

Коментари