Макс Фриш - "Хомо фабер"

 

Гладко избръснат и винаги на път (поне така го заварваме), без значение дали със самолет, джип или параход, инженер Валтер Фабер е модерен човек, който работи здраво и размишлява за всичко рационално. Той не вярва в свръхестественото, нито в случайностите. Според него всяко нещо има своето логично обяснение и няма защо да се прехласваме без причина за щяло и нещяло, както и да говорим за приключения и други такива дивотии.

По време на един от преходите си този улегнал и зрял мъж среща любовта. Тя се нарича Сабет и е невероятно завладяваща личност. Има нещо, което обаче Валтер не знае за нея - тя е негова дъщеря.

Книгата постепенно ни запознава с историята на главния персонаж. Тайните ни се разкриват с безпощадна откровеност. Началото е бавно, но произведението постепенно набира добро темпо. Обсебва съзнанието и омагьосва четящия с бруталната си и пълна с превратности история.

Много тежка книга, която прочетох преди над половин месец и още ме е яд за съдбата на някои от персонажите. Това ми се случва много рядко, повярвайте. Макс Фриш се превръща в име, което ще има предвид и занапред.

Лична оценка: 9/10

Коментари