Олдъс Хъксли - "Прекрасният нов свят"

Озоваваме се в бъдещето. И то е просто прекрасно. Хората изглеждат във форма. Щастливи са. Войните, бедността и болестите са в историята. Порядките, моралът и ценностната система обаче вече са други - съвсем различни от тези, които ние в момента намираме за приемливи и нормални.
Вече нямаш право да умуваш много много. Трябвва да се държиш по строго определен начин, иначе ставаш откроимо различен, а това не е добре, че може да бъдеш наказан. Общо взето всичко е почти наопаки, като мога да дам прост пример с любовните връзки. Мъж не бива да има една партньорка за дълъг период от време. Той трябва да ги сменя постоянно, за да не привлича внимание като някой неморален ненормалник. Някакво такова е - новото нормално може да му се каже.
А дали е толкова прекрасно всъщност?
В сюжета е вплетена историята на обикновен мъж с необикновени помисли. Това е Бърнард. В работата си той има проблеми с директора, който го подозира, че се държи не в общоприетите норми. Бърнард обаче прекарва ваканция в дивашки резерват, където намира компромати срещу човека на висока позиция. Тогава на сцената се появява дивакът, който ще дообърка ситуацията неимоверно.
Пристъпих към книгата с очаквания от типа, че тя ще е подобна на класиката на Джордж Оруел "1984". Но изобщо е толкова добра. Олдъс Хъксли е създал антиутопия, която е философска и е достойна за куп анализи от хора, на които им се чепкат дълбок сюжет и препратки. На мен ми се иска предимно да разпусна с избраното четиво и тук не мога да кажа, че ми се получи по най-добрия възможен начин.
"1984" е пророческа. В нея човек може да види толкова много от познатото ни настояще, че е възможно да помисли Джордж Оруел за гадател. "Прекрасният нов свят" е фантастика с далеч не най-оригиналния сюжет в историята. Има втрещяващи неща, като бебета, които не се раждат, но повечето от съдържанието ми изглеждаше като разказ от произволно фантастично произведение. Много от въпросните ни запращат в бъдещето и някои от тях къде не толкова, къде доста по-успешно, го обрисуват плашещо и изглеждат като предупреждение.
Естествено, че след толкова много написани глупости няма да съм чак толкова заблуден, че да ви кажа да не четете романа. Знам, че много от четящите не търсят едната проста релаксация, а очакват да анализират и ровичкат по сюжета. Тук ще имате мегдан за такъв тип дейност.
Лична оценка: 6/10

Коментари