Коджи Сузуки - "Кръгът"

Асакава е журналист, натъкнал се на история, която по интуиция смята, че не е за пренебрегване. Четири смъртни случая на млади хора. И четиримата починали по едно и също време, на различни места и все при странни обстоятелства. Причината за смъртта при всички е една и съща.
С доста възбудено любопитство репортерът се захваща със случая. Разследването му го отвежда до видеокасета, която му се налага да изгледа. Странните и притеснителни кадри, записани на нея, са нищо в сравнение с предупреждението в края ѝ - ако до седмица не бъде направен ритуал за разваляне на проклятието, то изгледалият касетата ще умре. Посланието е ясно.
Книгата е страхотен ужас, в който имаме находчива идея, разработена и поднесена по действително плашещ начин. Не мога да кажа, че е написана брилянтно, но заради великолепния сюжет не бих бил критичен.
Надпреварата с времето тук е на първо място. От първостепенна важност за Асакава е да развали проклятието, за да живее. Но какво точно е то? За да успее да разреши тази загадка нашият журналист се обръща за помощ към най-добрия си приятел - философа циник Рюджи. Двамата са много различни като характери, но може би точно това им помага да работят толкова добре заедно.
Прочетете "Кръгът" ако искате находчив хорър, който да ви причини минимум няколко кошмарни нощи. Картините, които произведението ще насади в съзнанието ви дълго ще си останат там, за да ви притесняват в малките часове. Коджи Сузуки се е справил повече от добре и точно затова творбата му е послужила за сценарий на филмовата класика "Предизвестена смърт". Не е ли впечатляващо?
Иначе тъпото е, че книгата е първа част от трилогия, а продълженията доколкото знам не са преведени на български. Успокоителното е, че "Кръгът" може да се прочете и самостоятелно.
Лична оценка: 8.4/10

Коментари