Майкъл Конъли - "От погрешната страна на раздялата"

Хари Бош е във формата на живота си. Веруюто му относно как трябва да се върши работа не е мръднало и на милиметър. А нравът му с годините изобщо не е станал по-мек.
След раздялата му с полицейското управление в Лос Анджелис Бош продължава да прави нещото, което придава смисъл на живота му - да бъде ченге. Вече и на два фронта.
Малко управление в Сан Фернандо го наема почасово, където работи без заплащане, но пък има възможността да разкрива престъпления. Сметките обаче трябва да се плащат и Хари си изкарва парите с професия, която вече е практикувал - частен детектив.
Бош е затрупан от работа. В качеството си на частно ченге е нает от известен богаташ, който е в края на живота си и иска да узнае дали има наследник, на когото да завещае огромното си богатство. Тук са намесени милиарди и няколко могъщи фигури нямат никакво намерение да останат без парче от пая. Бош не е от хората, които ще се стреснат. Той има намерението да си свърши работата безупречно.
През това време в града върлува сериен изнасилвач. Ситуацията е деликатна, понеже някои от жертвите се срамуват да говорят за случилото се, но има опасност извергът да започне и да убива. Времето е от особено значение и Бош няма право на грешки.
Покрай частното разследване на бившия тунелен плъх имаме чудесната възможност да се върнем в миналото на Хари. Тук целият случай е едно ровене назад в годините. Подейства ми изключително приятно.
Книгата е жестока. По-добра е от предните няколко заглавия от поредицата. Майкъл Конъли никога не ме е разочаровал, но този път ми напомни за най-силните си книги.
Най-лесно се хвалят точно такива романи. Можете да проверите за коя част от поредицата става въпрос. Ако дотук сте останали с добри впечатления, то шансът да ги развалите с "От погрешната страна на раздялата" отсъства напълно. Доверете се на Бош.
Лична оценка: 9/10

Коментари