Good Boys (2019)

Те са много. Всъщност са трима. Те са силни. Не точно. Те са опасни. Предимно за себе си. Въоръжени са. В готовност са. Честността е скритата им сила. Те са ДОБРИ МОМЧЕТА. Но с  МНОГО МРЪСНИ УСТИ. Те са Барбароните.
Трима шестокласника са на преден план в мръснишката комедия "Добри момчета". Те са първи приятели и правят всичко заедно. Разбира се, имат своите проблеми: Макс е безнадеждно и до оглупяване влюбен в момиче, което се срамува да заговори; Тор обича да пее, но се свени да се изяви подобаващо; Лукас пък преживява особено тежко развода на родителите си. Барбароните обаче са изправени пред предизвикателството на живота си - поканени са на купон с целувки. Те обаче не знаят как да целуват момичета и решават да разучат, преди да са се орезилили. Начинание, което се оказва по-трудно от очакваното и което ги изправя пред редица забавни и опасни ситуации. И което ще постави пред изпитание неразрушимостта на тяхното приятелство.
Много обичам такъв тип филми, които честно и открито показват, че са дебилни. Без претенция, без маскарад и напъни за оригиналност. Още от първите кадри става ясно, че продукцията ще е просташка и насочена за непоправими простаци. Така всеки може да си прецени още до десетата минута, дали това е негов тип заглавие. Не че не става ясно още и от трейлъра.
Сюжетът ни занимава с трима клепушковци, които псуват като каруцари и се забъркват във възможно най-идиотските каши. Общо взето е това. Най-вероятно сте гледали доста по-оригинални филми. Сигурно сте попадали и на по-добре заснети ленти. Възможно е да сте ставали свидетели и на по-добре изиграни продукции. Тук обаче всичко е на едно прилично ниво, като на своя страна ме спечели най-вече непринудеността, с която всичко се случваше. Заглавието задълбава в глупашката си безцеремонност, като тя се превръща почти от самото начало в основна движеща сила.
Като казвам груб и нецензурен език, искам от вас да очаквате точно това и то в огромни количества. И не забравяйте, че тези бисери ги ръсят дечица. "Добри момчета" е R rated и рейтингът тук не е заради кървища и насилие, а точно поради вулгарния език. Употребен е по максимално добър начин. На него се крепи целият филм. Той е гръбнакът, без който за заглавието не би било възможно да съществува. Така че ако сте от хората, които възмутено си мислят, че подобен род продукции възпитават децата или пък от време на време си изповядвате мантрата "съсипаха я тая държава", то бъдете сигурни, че за вас е по-добре да си спестите тези деветдесет минути.
Исками се да ви избавя от заблудата, че ще се хилите истерично през цялото времетраене. Това най-вероятно няма да се случи, освен ако не сте на някакви наркотици. Но смешки и усмивки има. Малко на брой драматични моменти, също. Специално аз хванах отчетливо и един доста социално ангажиран и сериозен коментар, относно дружбата. Не е много, но във филм, в който не съм очаквал нещо подобно, си е истинско попадение.
Лична оценка: 7/10

Коментари