Уилям Хьортсбърг - "Ангелско сърце"

Хари Анджел е частно ченге, което приема да работи по един на пръв поглед елементарен случай. Търси се Джони Фейвърит, известен музикант от близкото минало, изпълняващ суинг, който към днешна дата би трябвало да се намира в частно лечебно заведение.
Люк Сайфер е човекът, който възлага рабтата на детектива, защото на него самия са му отказали достъп до клиниката. Сега Хари трябва да провери едно две неща и да лепне едни лесни кинти. То не е случай това, то това са едни подарени пари.
Но дали е така действително? Ноуп!!!
Джони Фейвърит го няма. Разтворил се е във въздуха. Но частният детектив е инато магаре и ще търси ако ще и армагедон да настъпи. Но започват едни лъжи. Едни странни събития. Започват да измират хора. А силите на мрака дори още не са се намесили... Абе, казно с две думи - става страшно.

"Преди да тръгна, прибрах чека от Уайнсеп в касата. Бях на колене пред отворената каса, когато чух, че вратата на чакалнята се отваря. Клиентите винаги са добре дошли, затова и под името на агенцията пише ЗАПОВЯДАЙТЕ. Клиентите обаче обикновено чукат. Когато някой влиза направо, това са или ченгетата, или неприятностите. Често и двете."

Хубава книга, която започва като типично криминале, но в нея има една приятна намеса на зловещи хорър елементи, като накрая читателят ликува - взето е най-доброто от двата жанра. Нахаканото частно ченге, което не знае що е страх, но много добре знае какво е да ядеш бой, е в наличност. Заплетеният случай присъства. Многото подозрителни типажи, като за всеки един от тях е възможно да е замесен в случая с изчезналото лице - тук са. Красивите и фатални жени също не са пропуснати. И накрая екшънът и финалният обрат, задължителен за жанра - очакват ни грижливо сгънати и подредени.
И ако това е основното ястие, то хорърът не е само гарнитурата, a се намира дори и в самите подправки. Той навлиза постепенно, като отначало можем да се чудим дори дали това е факт, просто защото изглежда някак смътен и е трудно да повярваш в него. Но към края съществуването му не може да бъде отречено, понеже става дума за жестоки убийства и злокобни ритуали. Вуду, черна магия, сатанизъм - как ви звучи? За моите уши това е музика.
Та накратко - препоръчвам книгата, защото много умело комбинира криминалния жанр с бруталния ужас. В добавка имаме подобаваща мистерия, над която да си блъскаме главите и готин главен персонаж, който буквално не спира да се движи. Много енергичен тип, който търси, флиртува, дискутира, участва в сбивания, загражда, докато мислите му кипят от неясноти и плашещи въпроси, чийто отговори, ако въобще ги научи, никак не е сигурен дали ще му харесат.
Лична оценка: 8/10

Коментари