Southbound (2015)

Двама мъже се отбиват в крайпътно заведение, колкото да се поизмият от полепналата по тях кръв и да заредят с гориво. Веднага след това потеглят по пътя си, но накъдето и да поемат се озовават все пред крайпътното заведение. А плътно по петите ги следват... същества некакви.
Три мадами, представляващи банда, но не рок, а джаз просвирваща, тръгват с бус на малко приключение към следващото си участие. Насред нищото пукат гума и понеже са сметнали други неща за по-важни, са пренебрегнали дреболии като задължителното запасяване с резервна такава. И добре, че е милата, но сладко странна двойка, която ги обира от пътя. По време на вечерята обаче сладурщината преминава в опасна изтрещялост.
Мъж блъска с автомобила си жена насред пътя. Посред нощ. Прави я мармалад, но дамата все още е жива. Звъни на 911, но не може да обясни къде се намира. От отсрещната линия му обясняват какво да направи. На човека ще са му нужни освен железни нерви, така също и уменията на опитен хирург, че иначе става мазало работата.
Мъж с разсипани нерви и очевидно силно разклатено емоционално състояние щурмува нощен бар. Влиза с коляно и с пушкало в ръце, като крещи, че търси изчезналата си сестра. Срещу него привидно се намират хора. Или пък създания в човешки облик. Но и те могат да умират уцелени от пушка. Завеждат го до сестра му. Изненадите едва сега започват.
Семейство е нападнато, не точно в тяхната къща, но на тяхна територия, от неизвестни типове, носещи маски. Извергите са въоръжени и готови да убиват, а причината не е особено ясна.
"Път на юг" е хорър антология, която не заслужава да бъде пренебрегната. Представя ни пет истории, които разтърсват и зашеметяват с размах, който ниският бюджет принципно не предполага в такъв тип продукции. Отделните сюжети са бегло скрепени, колкото плавно да преминават един към друг. Но в тях няма лиготии, няма драматични напъни, няма разтягане, а единственото, на което ще се натъкнете е концентриран хорър, от какъвто всеки почитател на жанра има нужда.
Филмът е като ужасяващ еквивалент на летните блокбъстъри - няма много смисъл, но е пълен с ужасяващи сцени и изкъртващи моменти. Клането си струва гледането и ще задоволи и най-претенциозния маниак на темата. Мушкане с ножове, гърмежи с огнестрелни оръжия, свръхестествени същества, мистични ритуали - като ви казвам, че бруталията е пълна, ще ми вярвате.
Другото, което много уважавам в такъв тип ленти, е че те очевидно не са правени за масова публика с ясното намерение просто да ѝ вземат парите. Да, от време на време изскачат и такива филми, които са правени от хора, обичащи жанра, за едни други хора, не по-малко влюбени в него. Няма дебели калкулации и тънки сметки, а просто екип, решил да направи нещо жестоко, което после да не стои като полуфабрикат. Пък ако ще и цената за това да е продуктът им да не види киноразпространение.
Заглавието си има дребните пропуски и кусури. Напълно излишно е да се вторачваме в тях обаче. Истината е, че такива филми се правят доста рядко и далеч не всички се получават толкова добре. Изчакайте да се стъмни и зареждайте видео плеърите!
Лична оценка: 7.2/10

Коментари