Филип К. Дик - "Юбик"

Съществуват различни мнения, дори гледни точки, ако щете, по въпроса какво точно е Юбик. Аз също не се нагърбвам да изказвам мнения или предположения. Но едно нещо е сигурно - Юбик е изключително мощно и полезно средство, стига да се използва по предназначение, според инструкциите и с мярка.
Глен Рунсайтър е директор на "Рунсайтър асошиейтс", организация занимаваща се с неутрализирането на силите на различни телепати, ясновидци и всякакви други екстрасенси. За новата мисия той ще трябва да подбере екип от най-добрите свои служители и да го оглави. Задачата ги отведжда до луната, където единадесет невероятни по сила неутрализатори, заедно със своя началник, не просто няма да направят нищо - те всъщност претърпяват епичен неуспех.
Добрата новина - след взрив е мъртъв само един. Лошата - това е самият Рунсайтър.
Сега е ред на Джо Чип, временно заемащ поста началник, да не поволи паника в редиците. От първостепенно значение е той и неутрализаторите да върнат тялото на покойника на Земята, където да го поставят в мораториум, за да го приведат в състояние на полуживот и отново да се свържат с него. По пътя обаче се случва нещо непредвидено с времето - всички започват да се връщат в миналото.
Какви сили имат роля и влияние над такъв процес? Чие дело може да бъде подобно явление? И кой, по дяволите, е жив и кой полужив?
Романът е висока класа - полиенцефалното поле, което генерира ще ви облъчи, дезориентира и ще ви превърне в мислещи и постоянно задаващи си въпроси същества. Същински ужас!
Това определено е случаят, в който можете да поставите свойствата на реалността под съмнение. Халюцинациите ще бъдат съпровождащ ви фактор в това нямащо аналог приключение, като острият световъртеж също не е изключен. Какво се случва и кое е истинско? Предполагайте смело. Мислете яко! Само не очаквайте елементарни отговори.
С разгръщането на страницие вие ще докарате книгата до статут "съществуваща". Дръжте се за това здраво и не помисляйте да се отделяте от нея преди прочит, защото отдалечи ли се от полезрението ви... кой знае - всичко може да се случи. И по-лошото е, че след това ще го приемате за нормално.
Естетически приятният стил на автора ще ви преведе от Земята до луната и обратно с елегантна танцова стъпка. Събитията, с които ще се сблъскате са противоречиви и своенравни, като е желателно да си намерите някакъв вид опора, за която да се държите с железен захват. Но не се привързвайте прекалено към героите! Всеки от тях е важен за историята и има своята роля в нея, но истината е, че дори Филип Дик се държи емоционално отдалечено от своите персонажи. И това е факт, който ще се наложи да приемете.
Това е книга, в която ще разгледате едно интересно бъдеще, нямащо намерение да мирува дълго. Пътят към миналото е неизбежен и твърде налагащ собствена воля. Чувството понякога е като в сън - случват се нелогични неща и докато някой факт подкрепя това твърдение, то друг го разкоства, опровергава и отхвърля директно. Вярвайте в каквото решите. А аз вярвам в едно - Юбик е решението на всичките ми проблеми. Сега остава само да се сдобия с него...
Лична оценка: 8.6/10

Коментари