Mara (2018)

Мъж бива открит мъртъв в брачното ложе, където е нямало друг освен благоверната съпруга. За ФБР случаят изглежда ясен, следователно е разрешен и няма нужда от каквото и да е разследване. Единственото колебание е какво да се прави със заподозряната, която след случката зловещо истерясва. Уместно ли ще е в това състояние да бъде пратена в дранголника или по-скоро мястото и е в психиатрично заведение?
На помощ бива повикана психоложката Кейт Фулър, чиято задача е да проведе разговор с жената и да даде експертно мнение. Кейт обаче прави много повече и вярвайки на думите на една видимо неуравновесена личност, тръгва да провежда собствено разследване, в което все по-често изскача едно определено име - Мара.
В главната роля на хорър продукцията добра роля прави Олга Куриленко. Във филма участват и други, но тях ги виждам за пръв път и съм убеден на 99.9%, че никога повече няма да ги срещна. Кака ви Олга е Кейт и само и единствено нейната игра прави заглавието поносимо за гледане. При все, че сценарият никак не и помага в това отношение. Какво всъщност знаем за психоложката? Ходи на работа, в свободното си време тича за здраве и вечер разпуска с чаша червено вино. В някои от кадрите се мерна обърната разтворена книга, но така и не видяхме Кейт да чете. За миналото и нищо. Вярно, че на човек му иде до гуша от персонажи, претърпели жестоки драми в миналото и е яко, че случаят тук не е такъв, но какъв е тогава? Отговор липсва.
Филмът чепка темата за сънната парализа и ни изнася данни, според които голям процент от хората по света са изпитали на собствен гръб въпросното състояние. Не съм изживявал подобно чудо, но ако ви се е случвало вечер по време на най-сладък сън да се събудите и да не можете да се движите - да знаете, че е това. Доста ще е притеснително да видите, че у вас се случва нещо нередно, а вие не можете да мръднете. Така че дори и да не пращи от оригиналност, дори и да не е достоверен (да приемем, че е), то "Мара" все пак се опитва да е филм с дълбока история и добре развит сюжет. Там е работата, че не успява.
Прекалено много от актьорите фалшивеят. Визията на продукцията загатва за нисък бюджет. Плашещите моменти са малко, повторяеми и доста клиширани. Саундтракът е напълно незапомнящ се. Получаваме нелоша идея, удавена в посредственост. А това е жалко, понеже филмите, в които сънят е опасно занимание въобще не са толкова много.
Ако ви се гледа добро изпълнение на жена в главна роля - то си заслужава да хвърлите едно око заради Олга. Но и в тази логика не липсва пробойна - няма момент, в който кака ви да не е прекалено навлечена.
Лична оценка: 4.8/10

Коментари