War for the Planet of the Apes (2017)

"War for the Planet of the Apes" определено е хубав филм с редица достойнства, но със сигурност не може да бъде наречен шедьовър. За мен това е най-слабата част от трилогията, с много малко по-слаба от двойката, като лентата от 2011-та си ми остава любимата.
Войната между хора и маймуни бушува с пълна сила. Това е подчертано още с първите кадри, когато се разразява и първата битка. Не много голям отряд от човеци напада лагер на шебеците, в търсене на лидера Цезар. Нашия вид действа по команда на Полковникът, който е решен на абсолютно всичко, за да постигне целите си.
От друга страна Цезар не иска много - може да се примири със спокойствието да знае, че няма да бъде нападан на определени територии. В мига, в който сам повярва, че това е осъществимо, той се обрича на съдба, носеща му тежка лична драма. Решен на всичко да опази вида си, но и да се разправи с откачения Полковник, лидерът на маймуните тръгва да издирва сдухания военен.
В общи линии сюжета е повече от ясен, изчистен от пренасищане и разклонения, но съсредоточен и акцентиращ върху драматичните моменти. Величествена визия, брутални специални ефекти, саундтрак, който подчертава случващото се. Това не е нещо ново и всички гледали предните части го очаквахме, разочарование тук няма.
Хареса ми как случилото се в "Зората на Планетата на Маймуните" се отразява на настоящите събития и все още ехти като упрек от миналото. В самия лагер на маймуните има леко разединение като малка част от косматите е мнала към лагера на хората. Тези отцепници са наречени мулета. Става дума за подкрепялите навремето Коба и несъгласните с някои от решенията на Цезар.
Лидера на маймуните отново е сред най-силните персонажи във филма. Терзанията му, противоречията в собствените вярвания са силно поднесени. Анди Съркис е за пореден път повече от блестящ. Другия голям е Уди Харелсън. Неговият Полковник е отлично мотивиран и доволно нахъсан. Определено достоен противник. Друг шебек, който ме трогна и развесели бе Bad Ape, но това едва ли ще шокира някого. Нямото момиченце само ще го спомена, чувствам, че трябва.
Иска ми се това да не е финала на историята. Определено доста неща останаха неизяснени.
Каквото и да се случи оттук нататък обаче това ще си остане една страхотна трилогия с подобаващ завършек.
Лична оценка: 7.8/10

Коментари