Иван Голев - "Пляс-пляс ръчички"

Както си пише отпред на корицата това е вторият случай на детектива Любомир Дяков. Преди известно време писах за изненадващо доброто криминале на Иван Голев, наименовано "Смъртта на плъха", а това е продължението, описващо новите перипетии на колоритното българско частно ченге.
Тъкмо завърнал се от Париж, където щерка му лежи със счупен крак, господин Дяков решава да продължи да упражнява професията си, демек да размахва документа на връвчицата си пред хората. Само дето никой не търси услугите му. Настъпват дни на скука за детектива, но малко преди коледа вниманието му е привлечено от кратко новинарско съобщение - в контейнер за смет са намерени две човешки ръце отрязани от раменете.
Понеже никоя медия не шуми около случая и понеже наистина му е скучно, частното ченге се самонатоварва с разрешаването на случая. На кого принадлежат двата професионално резнати крайника? Кой е извършил това варварско зверство? Това са само част от въпросите, на които трябва да се намери отговор. Нашият човек отново не е сам - Жоро шофоьора и Варка адистентката са отново верните му помощници.
Предстои дяволски заплетена ситуация, в която само печените и готините могат да виреят. За наше огромно щастие Дяков попада в тази категория.
Помощ му оказват освен гореспоменатите лица, също капитан Сербезов от милицията, както и драскача на жълтата медия "Оттук-оттам" Джан-Мария Спахиев.
В играта за замесени всякакви бандюги - автотрафиканти, боксьорчета, бивш футболист на Славия, местния месар Драго, както и много други. Къде другаде ако не в България могат да се чуят прякори като Мехура, Чушката, Дренката, Черния и още подобни? Мисълта ми е, че атмосферата е толкова нашенска, та чак боли. Действието е ситуирано отново в София и от това произлизат само позитиви.
Шофоьрчето Жоро този път има малко по-голямо участие в случая. Дяков и Варка го играят влюбени гълъбчета, но донякъде. В края на романа така и не става ясно накъде отива връзката им. Дано да има продължение...
И пак да си кажа - страшно добра книга, отлично написана, с много хумор, ирония и перфектно поднесени послания. Силни, интересни образи, заплетен случай, в който освен всичко друго има и реална опасност - измират хора все пак. Интелигентен и най-вече оригинален главен персонаж. На мен ми е достатъчно това.
Лична оценка: 8.1/10

Коментари