Патрик Нес - "Часът на чудовището"

Конър е тринайсет годишно момче, което няма възможност да се радва на тази така хубава възраст. Майка му е тежко болна, баща му ги е изоставил, има проблеми в училище, а нощните кошмари са мрачни и ужасяващи.
За капак една вечер тисовото дърво пред къщата му се изправя и приема формата на говорещо чудовище. Според думите му Конър сам го е повикал, но това е нещо, което момчето не осъзнава.
Чудовището сключва сделка с Конър - казва, че ще му разкаже три истории, а след третата момчетето ще трябва да му разкаже една. Историите разбира се не са простовати или обикновени, а след всяка Конър се приближава все повече до истината.
Патрик Нес е създал шедьовър, нито повече, нито по-малко. История, в която ако нямаш някой до себе си, можеш да бъдеш пречупен. Конър се справя с проблемите по свой си начин, а разбиранията му за случващото се определено надскачат крехката му възраст.
Това е разказ без добри и лоши. Без излишни поучения. Написан от майстор на словото "Часът на чудовището" натъжава, но и те прави по-силен.
Лична оценка: 9/10

Коментари